Normal_justitia1

In een advies aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid oordeelt de Raad van de Rechtspraak vandaag hard over diens plannen voor de hervorming van de zorg. Dat meldt Trouw.

Het advies gaat over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die in 2015 de bestaande wet  vervangt. In dat jaar gaan begeleiding en dagbesteding van langdurig zieken van de volksverzekering AWBZ over naar gemeenten. De WMO regelt onder meer wat gemeenten wel en niet mogen. Volgens de Raad leidt de nieuwe wet tot rechtsongelijkheid en minder rechtsbescherming voor mensen die zorg nodig hebben.

De Raad zet vooral vraagtekens bij de bepaling dat gemeenten straks ongevraagd bij inwoners kunnen binnenvallen. Dat is nodig, zo staat in de nieuwe WMO, omdat gemeenten toezicht moeten kunnen houden op iemand met een maatwerkvoorziening van zorg. De Raad noemt het zomaar binnendringen in strijd met de Grondwet en het Europese verdrag voor de rechten van de mens (EVRM).

Omdat de ene gemeente de zorgtaken adequater zal oppakken dan de andere, vreest de Raad verder toenemende rechtsonzekerheid van burgers en een mogelijke toename van hun procesbereidheid. Het aantal rechtszaken van mensen die zorgvoorzieningen bij de rechter willen afdwingen zal naar verwachting stijgen.

Ook stoort de Raad zich aan de verslechtering van de rechtspositie van mensen die zorg nodig hebben. Indien iemand na 2015 bijvoorbeeld een traplift of vervoer nodig heeft, dan moet hij of zij eerst een 'melding' doen voordat er een aanvraag kan worden ingediend bij de gemeente, die dan onderzoekt of de persoon in kwestie daar recht op heeft. De Raad wijst erop dat er geen rechtsmiddelen zijn als de gemeente het onderzoek niet tijdig afrondt. Ook ontstaat de mogelijkheid dat iemand met een zorgbehoefte bij een negatief onderzoeksresultaat ten onrechte wordt ontmoedigd om een aanvraag in te dienen. De Raad adviseert de regering om het wetsvoorstel aan te passen.

© Nationale Zorggids