Normal_q-koorts_800px-coxiella_burnetii_01_wiki_-c_

(Novum) - Een groep Q-koortspatiënten klaagt gezamenlijk de staat aan omdat ze meer geld willen zien. De overheid is bij de aanpak van de epidemie tussen 2007 en 2010 in gebreke gebleven. Voor compensatie daarvan is wel een fonds beschikbaar gesteld, maar het geld wat daarin zit is te weinig voor alle slachtoffers, zo stelt de belangenvereniging Q-uestion tegenover Omroep Brabant.

Voor de patiënten werd in totaal acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor therapie. Nog eens twee miljoen euro werd besteed aan onderzoek naar Q-koorts. Volgens Q-uestion is dit te weinig.

De vereniging vindt verder dat de slachtoffers niet goed zijn geïnformeerd. Ook zou de privacy van de boeren zwaarder hebben gewogen dan de gezondheid van de mensen. De aanklacht wordt in juni ingediend.

In totaal kampen volgens Q-uestion nog zo'n 1100 mensen met de naweeën van de ziekte. De epidemie ontstond in 2007 in het zuiden van het land. De ziekte, die veelal via geiten werd verspreid, kostte landelijk 25 mensen het leven. Vierduizend mensen werden ziek. Uiteindelijk werden duizenden dieren geruimd om de epidemie te bestrijden.