© Leprastichting

Tijdens WereldLepraDag op zondag 25 januari zal er een zogenoemde Haakathon van start gaan. Deelnemende handwerkers uit heel Nederland hopen op die dag een recordaantal Rode Katers te haken voor het goede doel, namelijk het bestrijden van lepra. Dat meldt de Leprastichting.

Lepra is een besmettelijke ziekte, die handen, voeten en ogen aantast en op termijn leidt tot ernstige handicaps. 215.000 nieuwe patiënten worden er jaarlijks gevonden en 1,5 miljoen mensen moeten leven met een handicap door lepra. De Leprastichting zet zich in voor vroege opsporing, genezing en voor medische, sociale en (soms) economische revalidatie, zodat ex-patiënten gewoon weer kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Het startschot voor de haakmarathon wordt gegeven door amigurumist DenDennis. Hij is ontwerper van amigurumi, een Japanse term voor 'in het rond gehaakte beestjes'. Voor de Leprastichting zullen rode katers worden gehaakt, naar voorbeeld van het stripfiguur Rode Kater uit Jan, Jans en de Kinderen. Jan Kruis, de geestelijk vader van de Rode Kater uit Jan, Jans en de Kinderen, is ambassadeur van de Leprastichting. Hij tekende twee avonturen waarin de bekende stripfamilie in aanraking komt met leprapatiënten, om aandacht te vragen voor deze verminkende vergeten ziekte.

De opbrengst van de verkochte rode katers gaat naar creatieve opleidingen voor vrouwen met een handicap door lepra. Lila uit Nepal leerde zo kleding en knuffels naaien. Daardoor heeft ze nu een klein inkomen én een paar nieuwe vriendinnen. De haakathon begint op zondag 25 januari vanaf 10.00 uur in het Ignatiusgymnasium in Amsterdam. Meer informatie is te vinden via www.lepra.nl/haken.

© Nationale Zorggids