Logo_philadelphia

De voormalig stiefvader en verzorger van de 28-jarige gehandicapte Tamara beweert dat Stichting Philadelphia verschillende maatregelen nam om hun ex-cliënt steeds labieler te maken. Zo zou de zorginstelling haar de vrijheid hebben ontnomen zonder gegronde reden, vroegen ze een te hoge vergoeding voor de beperkte zorg die ze ontving en had ze nauwelijks contact met haar familie. De Tweede Kamer heeft opheldering gevraagd over de situatie. Philadelphia noemt de beschuldigingen ‘weerlegbaar onjuist’. Dat melden RTV Noord Holland en Algemeen Dagblad.

Tamara kwam in 2010 in een woning van de stichting waar mensen zaten die niet bij haar pasten, zegt ex-stiefvader Gerrie Franken. “De andere cliënten konden niet praten en waren agressief.” Tamara zelf is ondanks haar verstandelijke beperking zelfstandig genoeg om met het openbaar vervoer te reizen of bijvoorbeeld boodschappen te doen. Destijds werd ze door mede-cliënten geschopt en geslagen, waardoor Tamara’s geestelijke gesteldheid veranderde. Volgens Franken hield Philadelphia haar daar bewust zodat ze steeds minder stabiel werd.

Franken beheerde ook het geld van zijn stiefdochter. In 2013 probeerde de zorginstelling ervoor te zorgen dat hij geen toegang meer had tot haar budget. Bovendien verhoogde Philadelphia de zorgindicatie van de vrouw via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Haar vergoeding ging met ruim 2000 euro omhoog. Franken trok meerdere malen aan de bel, maar bereikte niets. De zorginstelling zou Tamara’s zorgbehoefte zwaarder en duurder hebben gemaakt om zo zelf meer geld te ontvangen. Volgens RTV Noord Holland is hier echter onvoldoende bewijs voor. In 2014 haalde Franken zijn toenmalige stiefdochter weg uit de zorginstelling, nadat ze weer was aangevallen.

Stichting Philadelphia ontkent de aantijgingen van RTV Noord Holland. “Tamara heeft bij Philadelphia altijd passende en liefdevolle ondersteuning gehad. Zij is nooit opgesloten. Er zat een slot op haar kamerdeur dat alleen zij van binnenuit kon bedienen. Ze ging vaak zelfstandig op pad”, zegt de zorginstelling in een brief. Philadelphia heeft een externe onderzoekscommissie aangenomen om de situatie te onderzoeken. Diverse partijen in de Tweede Kamer eisen opheldering van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. De SP wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie (OM) met de zaak aan de slag gaan.