2Doc: Moederhart over levenslange zorg voor een kind met een beperking

Al 58 jaar lang zorgt de 91-jarige Tineke voor haar zwaar gehandicapte zoon Job. In de 2Doc: Moederhart vertelt ze dat ze dit ook zal blijven doen, zo lang dat nog kan. Maar hoe lang houdt ze dit nog vol? Een waardig leven voor mensen met een beperking heeft hoge prioriteit in Nederland, maar door personeelstekorten en bezuinigingen, staat deze belofte onder druk. Des te belangrijker is de rol van ouders in de zorg aan kinderen met een beperking. Op 9 mei 2024, een paar dagen voor Moederdag, zendt KRO-NCRV Moederhart uit. Dit meldt KRO-NCRV.

Het verstandelijk vermogen van Job komt niet verder dan dat van een kind van 1,5 jaar oud. Tineke bezoekt haar zoon wekelijks in het tehuis en gaat dan samen met hem zwemmen. Ze blijft hopen dat hij haar herkent of naar haar glimlacht. Alles wat ze doet staat in het teken van een uiting van blijdschap bij Job. Haar leeftijd hindert haar niet in het vasthouden aan Job. Ze weet wat hij nodig heeft, waar hij last van heeft en wat hem gelukkig maakt. Dit wil ze te allen tijde overbrengen op de verzorgers.

Controle houden op kwaliteit van zorg

Maar hoe lang houdt Tineke dit vol? Ze wil hoe dan ook haar zoon blijven beschermen en de controle houden op de kwaliteit van zorg die hij krijgt. Want als zij dat niet doet, wie doet het dan? Moederhart gaat over moederschap en de grenzen ervan. De 2Doc is op donderdag 9 mei 2024 om 22.20 uur te zien op NPO2.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: KRO-NCRV