Zorginstelling ’s Heeren Loo stapt over op onconventioneel wervingsbeleid

Het is verre van conventioneel, maar om de personeelstekorten aan te pakken gooit gehandicaptenzorginstelling ’s Heeren Loo het over een hele andere boeg: er komen geen nieuwe vacatures meer en werkzoekenden hoeven geen cv’s meer op te sturen. Met andere woorden: de drempel om te solliciteren gaat flink omlaag. Wie bij ’s Heeren Loo wil werken mag zich er gewoon melden. Samen met de potentiële werknemer gaat de instelling op zoek naar een passende functie. Dit meldt Pointer.

Volgens bestuurder Ageeth Ouwehand van ’s Heeren Loo betekent dit niet dat iedereen zomaar in de gehandicaptenzorg kan en mag werken. Desondanks staat de instelling ervoor open om met iedereen een gesprek aan te gaan. Welzijnstaken zijn tegenwoordig steeds meer een onderdeel van het pakket van geschoold personeel, terwijl minder opgeleide mensen dit prima op zich zouden kunnen nemen. Niet alles dat rond de cliënten gebeurt, is namelijk zorggerelateerd. Voor dagelijkse zaken als een wandeling maken, spelletjes spelen, samen eten of kleren kopen is geen beroepskracht nodig.

Beroep doen op netwerk

Naast dat iedereen welkom is om te ‘solliciteren’ bij ’s Heeren Loo, gaat de gehandicapteninstelling straks ook meer een beroep doen op het netwerk van een cliënt. Hoe dat vorm krijgt is nog niet duidelijk. “We weten nog niet hoe het er over 10 jaar uitziet. Maar het is wel de richting die we opgaan.” Ouwehand denkt dat het goed is als iedereen er alvast over nadenkt hoe de zorg er over 10 jaar uitziet. En daar alvast iets mee doet. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky