Erfgenamen bestuurder De Zorgconsulent hoeven geen schadeclaim te betalen

Omdat de erfgenamen van de overleden bestuurder van de failliete De Zorgconsulent zijn erfenis niet hebben aanvaard, hoeven zij zijn openstaande schadevergoeding niet te betalen. De man moest 465.000 euro betalen aan de curator, vanwege onbehoorlijk bestuur waarvoor hij veroordeeld is. Hij stortte dusdanig veel zorggeld op zijn privérekening, dat hij de instelling voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking de afgrond in werkte. Dit meldt Omroep Gelderland.

De Zorgconsulent is in 2018 al failliet verklaard. Onder de instelling vielen 80 cliënten met een verstandelijke beperking en 30 medewerkers in de regio Arnhem-Nijmegen, de Achterhoek en enkele andere plekken buiten Gelderland. Al in 2017 bemoeide de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zich met de organisatie, omdat de geleverde zorg risicovol was. Cliënten hadden te weinig begeleiders in hun directe omgeving.

Schadevergoeding 

Inmiddels zijn we jaren verder en heeft ook de rechtszaak tegen de man jaren geduurd. Uiteindelijk velden de rechtbank, het gerechtshof én de Hoge Raad het oordeel dat de bestuurder een schadevergoeding van 465.000 euro verschuldigd was. Maar nu hij overleden in het buitenland is, ontstond er gesteggel over de betaling ervan. Deze week heeft de rechtbank geoordeeld dat de erfgenamen in ieder geval níet verantwoordelijk zijn voor de betaling ervan, omdat zij zijn erfenis niet hebben aanvaard.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky