Celstraf geëist tegen taxichauffeur die man met verstandelijke beperking betastte

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk geëist, tegen een 50-jarige taxichauffeur die meerdere malen een passagier met een verstandelijke beperking betastte. Ook vraagt de officier van justitie om een contactverbod met de man met een emotionele ontwikkeling van een kleuter. Dit meldt Rijnmond.

De taxichauffeur, wiens taxipas en Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) zijn afgenomen, beweert niet van de verstandelijke beperking van de passagier af te hebben geweten. Dat terwijl hij speciaal was aangenomen om mensen met een lichamelijk of verstandelijke beperking te vervoeren. Het slachtoffer, een 40-jarige man, woont in een zorginstelling en gebruikte het taxibusje om bij zijn dagbesteding te komen. Tijdens de ritjes kwam de passagier vaak naast de chauffeur zitten. “Het viel mij niet op dat hij een geestelijke beperking had.”

Boven of onder kleding

Tussen september en december 2021 betast de taxichauffeur de man meerdere malen door zijn geslachtsdeel vast te pakken. Hij was in de veronderstelling dat de aantrekkingskracht wederzijds was, omdat het slachtoffer zou hebben gezegd dat hij de chauffeur leuk vond. De passagier zou toestemming hebben gegeven om over zijn geslachtsdeel te wrijven. Volgens de verdachte gebeurde dit enkel boven de kleding, maar een emotionele passagier heeft tegen zijn begeleiders gezegd dat de hand ook in zijn broek verdween. Hij liet de man weten geen seksueel contact te willen, maar desondanks zette de chauffeur door.

Traumatische gebeurtenis

“Dit is een traumatische gebeurtenis die het leven van cliënt totaal op zijn kop zette. Medewerkers van het tehuis zien hem zeer emotioneel als hij verteld wat er is gebeurd. Hij huilt dagenlang, hard en ongecontroleerd. Hij durft niet meer alleen te zijn en wil permanent een begeleider in zijn buurt”, zegt de advocaat van het slachtoffer. Ook de chauffeur moest huilen, maar dan tijdens de zitting. Hij stelt niet te hebben geweten dat de passagier niet betast wilde worden. De man zegt zich ook af te vragen waarom hij het heeft gedaan.

Ongeloofwaardig

De officier van justitie eist een celstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, en vindt het verhaal van de chauffeur ongeloofwaardig. Zijn passagier praatte als een kind van tien jaar. “Dit is gebeurd in de context van speciaal vervoer.” Inmiddels mag de 50-jarige man niet meer werken als taxichauffeur. Ook is zijn benodigde VOG hem ontnomen. De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken een uitspraak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky