Celstraf voor oud-medewerker Daelzicht die bewoonster misbruikte

Een voormalig medewerker en vrijwilliger van gehandicapteninstelling Daelzicht moet 2,5 jaar de cel in voor seksueel misbruik van een vrouw die door verstandelijke beperking niet kan praten of lopen. Zijn slachtoffer heeft het mentale niveau van een baby van zes maanden. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dit melden de Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

Huub D. was een bekende bij Daelzicht. Hij werkte er al 40 jaar en had naam gemaakt als leidinggevende en na zijn pensioen als vrijwilliger. Mensen respecteerden hem, tót het incident op 11 oktober 2023. Hij ging wandelen met een bewoonster van Daelzicht in Koningslust. Ze kan niet praten of lopen vanwege het Phelan-McDermid Syndroom en heeft het mentale niveau van een baby. D. ging met de vrouw naar een afgelegen paardenstal en misbruikte haar. Een medewerker betrapte hem en maakte een melding. Niet veel later werd hij aangehouden.

Geheugenproblemen

Hoewel hij het ontucht meteen bekende aan zijn collega’s, ontkende hij in de rechtszaal alle betrokkenheid. Hij zou zich niets meer van 11 oktober kunnen herinneren. De familie van de bewoonster én families van andere bewoners hebben veel vragen en vinden dat D. grote schade heeft aangericht. Daarom moet hij 2,5 jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, de cel in. Hij moet aan zijn slachtoffer 5.000 euro schadevergoeding betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky