Appartementen boven club toegekend aan groep slechthorende jongeren

Wonen boven een club met harde muziek is niet voor iedereen wenselijk. Zodoende zijn de woningen boven club Akhnaton in Amsterdam niet de ideale locatie voor de meeste mensen, maar wel voor slechthorende of dove jongeren. Woningcorporatie Ymere heeft deze woningen daarom toegekend aan een groep mensen tussen de 24 en 32 jaar met een auditieve beperking. Dit meldt RTL Nieuws.

Een van de bewoners, een 30-jarige Amsterdammer, schreef in 2020 een brief aan woningcorporaties over het creëren van een veilige en sociale woonomgeving voor dove volwassenen. “Het is fijn om met elkaar te praten in onze eigen taal, namelijk gebarentaal.” Toen er vijf appartementen boven nachtclub Akhnaton vrijkwamen, zag woningcorporatie Ymere dit als een oplossing. Ook voor de club werkt dit prima. En ondanks dat de nieuwe bewoners een slecht gehoor hebben, probeert eigenaar Jeroen Oosterhout rekening met hen te houden. Als de muziek te hard is, kunnen ze dat altijd aangeven.

Landelijk uitrollen

In en rond het huis zijn geluidsisolerende maatregelen genomen om trillingen zoveel mogelijk te voorkomen. Slechthorende mensen hebben daar namelijk meer last van dan horende mensen. Ook is er een intercom met camera geïnstalleerd en zijn er brandveiligheidsinstallaties neergezet. Als het aan briefschrijver Casper Wubbolts ligt krijgt dit concept een landelijke uitrol, zodat veel meer  dove en slechthorende volwassenen een woonplekje ín de stad kunnen krijgen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky