Normal_euro-munt1_geld

(Novum) - De hulp voor Nederlanders met schulden functioneert niet naar behoren. In slechts vijftien procent van de gevallen worden de schulden van mensen die zich bij de schuldhulpverlening melden daadwerkelijk aangepakt. Dat schrijft de Groene Amsterdammer woensdag op basis van eigen onderzoek.

Op jaarbasis melden tot tweehonderdduizend Nederlanders zich tevergeefs bij de schuldhulpverlening, aldus het weekblad. Bij slechts een op de zes mensen lukt het de schuldhulpverlening de schulden daadwerkelijk weg te poetsen. Daarbovenop komen nog eens een miljoen huishoudens die kampen met schulden, maar niet in beeld zijn bij de schuldhulpverlening.

De Groene baseert zich op cijfers uit een rapport van Peter Westen, schuldhulpadviseur in Drenthe, dat hij maakte in opdracht van de Onafhankelijke partij Drenthe (OPD). Zijn conclusie is dat het stelsel van schuldhulpverlening failliet is. "Het aantal schulden is vele malen groter en het aantal gerealiseerde oplossingen is vele malen lager dan de officiële cijfers ons willen doen geloven." Diverse schuldhulpverleners in het artikel onderschrijven het beeld.

Sinds 2012 moeten mensen met geldproblemen eerst bij de gemeente aankloppen in een poging de schuld te saneren. Pas wanneer dat niet lukt komt de rechter in beeld. Dat leidt tweeënhalf keer zo vaak tot een oplossing als via de reguliere schuldhulpverlening.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) laat bij monde van een woordvoerder weten de genoemde cijfers niet te kunnen bevestigen. "Wij beschikken niet over landelijke gegevens ten aanzien van de uitvoering van schuldhulpverlening. Per 1 juli 2012 is de integrale schuldhulpverlening een wettelijke taak van gemeenten."

In het beeld dat mensen slecht af zijn bij de gemeente zegt de woordvoerder zich niet te herkennen. "Geen schuldregeling betekent niet dat mensen geen hulp van de gemeente krijgen. Soms moet eerst onderliggende problematiek worden aangepakt. Bijvoorbeeld een verslaving of psychische problemen." Dat de rechter sneller tot een oplossing komt noemt ze in dat licht logisch: de rechter verplicht een schuldeiser mee te werken aan een schuldregeling.

De NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, concludeert in haar laatste jaarcijfers dat steeds meer mensen in de schuldhulpverlening belanden. Het aantal geregistreerde aanmeldingen is in vijf jaar tijd verdubbeld, van 44 duizend in 2008 tot 89 duizend in 2013. De gemiddelde schuld steeg van 29.900 euro naar 37.700 euro.