Normal_ambulance__5_

Na Amsterdam en Assen bekijkt nu ook de regio Haaglanden de mogelijkheden voor een psycholance. PvdA-wethouder Raimond De Prez uit Delft noemt het huidige politievervoer voor verwarde personen stigmatiserend, traumatiserend en wellicht escalerend. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De laatste jaren neemt het aantal meldingen van verwarde personen toe. De bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) lijken hier veelal de oorzaak van te zijn. Het gaat vaak niet om mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd, maar mensen die zorg nodig hebben.

Het vervoeren van verwarde personen in een politiebusjes is volgens De Prez niet juist. Niet alleen vanuit de politiek krijgt hij steun, ook ggz-instellingen in de regio willen hierover in gesprek. Sterker nog: GGZ-Delfland, de Parnassia Groep en Rivierduinen praten al over alternatief vervoer met de gemeente Den Haag en de politie. De instellingen gebruiken de psycholance in Amsterdam als voorbeeld. Daar lijkt het vervoer van verwarde personen aanzienlijk verbeterd.

Ook in Assen komt er spoedig een psycholance. Vanaf dit voorjaar vangt de psycholance verwarde personen op en brengt ze naar een speciaal ingerichte spoedpoli. Naar verwachting lanceren Noord-Nederland, Zuid-Limburg, Zeeland en het Gooi binnenkort ook plannen voor de inzet van een psycholance. Waar veel gemeenten nu nog tegenaan lopen is de prijs van het vervoer. Wethouder De Prez vindt dat dit een taak is voor GGD Haaglanden.

“Vanwege de verantwoordelijkheid en bemoeienis met ambulancevervoer binnen de regio. Daarnaast zal de oplossing te kostbaar zijn om lokaal in te vullen”, aldus de wethouder. 

Door: Redactie Nationale Zorggids