Psycholance haalt vanaf deze week verwarde personen in Den Haag op

Een prikkelarme psycholance is in Haaglanden in het leven geroepen om mensen met verward gedrag naar een psychiatrische afdeling te brengen. Dagelijks komen er in de regio tien meldingen over binnen. Het ambulancepersoneel is gespecialiseerd in het werken met verwarde personen, waardoor zij dag en nacht passende zorg kunnen leveren. Ongeveer tien ambulances van RAV Haaglanden kunnen als psycholance worden gebruikt. Dit meldt Den Haag FM.

Sinds enkele jaren is er in verschillende regio’s in Nederland een psycholance ingezet om personen met verward gedrag op te halen. Ook de RAV Haaglanden maakte hier al eerder gebruik van, maar leende toen de ambulance van een extern bedrijf. Nu hebben ze een normale ambulance omgebouwd tot psycholance. Dankzij gedimd licht, verstopt apparatuur en een zachte airco is de wagen prikkelarm. Voor de veiligheid van de verpleegkundige en de patiënt is er een camera- en audiosysteem geïnstalleerd, zodat de verpleegkundige altijd contact kan hebben met de chauffeur, en andersom.

Psychiatrisch ziektebeeld herkennen

Personeel op de ambulance kan psychiatrische ziektebeelden herkennen en adequaat handelen bij het ophalen. Ook kunnen zij zien of iemand lichamelijke ziektes heeft die een psychiatrisch ziektebeeld tot gevolg kunnen hebben. Het personeel kan dan beslissen om iemand niet naar de psychiatrische afdeling te brengen, maar naar het ziekenhuis. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky