Normal_rss_entry-270334

De rechtbank in Rotterdam legt zes jaar cel en tbs met dwangverpleging op aan de man die vorig jaar op gewelddadige wijze uit de tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal wist te ontsnappen. Dat deed hij samen een medegedetineerde die de vlucht niet overleefde. De celstraf is de helft van de twaalf jaar die het OM had geëist. Zo'n hoge straf past meer bij misdrijven als doodslag, oordeelt de rechtbank.

De 53-jarige Rotterdammer Antonie van H. ontsnapte op 1 maart samen met medegedetineerde Dennie M. (37) uit Delfzijl uit de tbs-kliniek door een medewerker te gijzelen en te bedreigen met een gaspistool en een mes. Het duo verliet de kliniek met een taxi. Ook de chauffeur werd gegijzeld. M. overleefde de ontsnapping niet, hij werd bij Kesteren (Gelderland) in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten.

Celstraf voor vriendin 

De rechtbank veroordeelt de vriendin van M. tot een celstraf van 36 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. Cindy S. (44) uit Appingedam heeft bekend dat ze voor M. de wapens en een mobiele telefoon de kliniek in heeft gesmokkeld. Tegen haar had de officier van justitie drie jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. "Haar rol moet niet worden onderschat. Zonder haar waren de plannen nooit gelukt. Ze is zeer geraffineerd te werk gegaan", aldus de rechtbank.

Ontsnappingsplannen

M. overmeesterde met de wapens een psychiatrisch verpleegkundige en sommeerde hem de celdeur van Van H. te openen. Van H., die op zitting ontkende dat hij wist van de ontsnappingsplannen, wist volgens de rechtbank precies wat er stond te gebeuren. Hij stond startklaar. Uit de bewakingsbeelden blijkt geen spoor van twijfel of verbazing bij de verdachte, oordeelt de rechtbank. "Hij aarzelde daarna niet het mes te gebruiken om bewakers te dwingen de deur te openen."

Door: ANP