Geen verlof meer voor tbs'ers Pompekliniek

De tbs-kliniek in Nijmegen heeft de verloven van tbs'ers tot en met dit weekend ingetrokken, nadat deze week twee mannen ontsnapten. Dat bevestigt de Pompestichting na berichtgeving van Omroep Gelderland. Het gaat om verloven naar familie en vrienden voor mensen die in de kliniek binnen het extra beveiligde deel wonen. Ook de werkzaamheden van tbs'ers die buiten de kliniek werken, zijn stopgezet.

Met de maatregel wil de kliniek maatschappelijke onrust voorkomen, licht een woordvoerster toe. Angst dat andere tbs'ers geïnspireerd worden door de ontsnapping van de 24-jarige Luciano Dijkman en de 27-jarige Sherwin Windster dinsdagavond, ligt niet aan het besluit ten grondslag. "We willen alles rustig en stabiel houden."

Maandag wordt opnieuw besloten over de verloven, aldus de woordvoerster. Hoeveel mensen de maatregel nu raakt, kon zij nog niet zeggen.

Zoektocht

Het Openbaar Ministerie kon vrijdag nog weinig delen over de zoektocht naar de twee tbs'ers, die binnen een minuut via een gat in een hek ontsnapten. Handlangers stonden ze met een vluchtauto op te wachten. Er werd direct gezocht met onder meer een politiehelikopter, maar tot dusver werd het duo niet gevonden. Het OM kon niet zeggen of vermoed wordt dat de twee nog in Nederland of in het buitenland zijn. Ook is nog onbekend van hoeveel handlangers de tbs'ers hulp hadden.

Het duo is volgens het OM vuurwapengevaarlijk. Dijkman is in 2021 veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor een gewelddadige overval. Windster kreeg in 2019 5,5 jaar cel en tbs voor afpersing en een gewapende overval waarbij een van de slachtoffers om het leven kwam.

Door: ANP