Normal_zwanger__zwangerschap__echo__4d-echo

11 procent van de vrouwen heeft na de zwangerschap last van mentale klachten, zoals ongelukkige gevoelens, zenuwachtigheid of somberheid. Sommige zwangere of pas bevallen vrouwen zijn extra kwetsbaar, bijvoorbeeld wanneer ze ongepland zwanger zijn of geen partner hebben. Met deze resultaten zet het Trimbos-instituut een eerste stap naar meer inzicht in mentale problemen rondom de zwangerschap. Dit meldt Trimbos-instituut. 

Volgens projectleider Marloes Tuithof van het Trimbos-instituut laat de nieuwe cijfers zien dat een grote groep vrouwen na de zwangerschap kampt met mentale klachten. “Bovendien hebben deze mentale klachten waarschijnlijk niet alleen invloed op de vrouwen zelf, maar óók op hun kind”, aldus Tuithof. Ze pleit voor extra aandacht hiervoor bij zorgprofessionals, vooral wanneer het vrouwen met extra kwetsbaarheid betreft.

Nieuwe landelijke monitor

Dit jaar zet het Trimbos-instituut de nieuwe landelijke monitor ‘de Mentale Gezondheid en Zwangerschap’ op, met financiering van het ministerie van Volksgezondheid. Naar verwachting worden de resultaten daarvan in 2024 gedeeld.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky