Normal_rss_entry-400549

De voortvluchtige Bretly Dorder heeft in 2014 een man in Den Haag neergestoken, nadat de twee daarvoor seks in de woning van het slachtoffer hadden gehad. Ook heeft hij zich in 2015 misdragen in inrichtingen waar hij toen verbleef. Hij heeft daarna van de rechter jeugd-tbs opgelegd gekregen. Dat blijkt uit een uitspraak van 2015 van de rechtbank in Den Haag, waarover het AD als eerste heeft bericht.

Toen Dorder de man neerstak was hij 15 jaar. Volgens de uitspraak bevredigden Dorder en het slachtoffer elkaar oraal toen de man opeens een "prik" in zijn nek voelde en zag dat Dorder met een mes van ongeveer 18 centimeter lang in zijn hand stond. Dorder zou hebben gezegd dat hij "pedofiele gerechtigheid" zou willen. "Mijn broertje en ik zijn vroeger misbruikt door een pedofiel", staat in de uitspraak. Dorder heeft de man ook bestolen.

Agressief in inrichtingen

Dorder zat daarna onder meer in het Forensisch Centrum Teylingereind in Sassenheim en jeugdgevangenis De Hartelborgt in Spijkenisse. Daar heeft zich agressief en zeer bedreigend gedragen richting de groepsleiders, aldus de rechtbank.

De politie zoekt momenteel met man en macht naar de inmiddels 24-jarige Dorder voor het doden van de Rotterdamse psychiater Jean van Griensven en een steekincident in Zutphen. De politie waarschuwde onlangs dat van de verdachte bekend is dat hij met mannen afspreekt via chatboxen zoals Bullchat. Een tip die leidt tot aanhouding van de man wordt beloond met 25.000 euro.

Door: ANP