Antipsychoticum Penfluridol effectief tegen blaaskanker?

De huidige behandeling van blaaskanker, waarbij de tumor wordt verwijderd is lang niet altijd even effectief. In 80 procent van de gevallen keert de tumor terug. Onderzoeker Gabri van der Pluijm van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stelt vast dat het antipsychoticum Penfluridol voor patiënten met schizofrenie tegen kanker werkt. Patiënten met chronische schizofrenie die dit middel slikken, hebben minder vaak kanker. Opvallend, omdat veel mensen met deze psychiatrische aandoening een ongezondere leefstijl hebben. Dit meldt het LUMC. 

Ondanks hun ongezondere leefstijl, hebben patiënten met chronische schizofrenie minder vaak blaaskanker, maar ook minder vaak long- en prostaatkanker. Daarom kwamen er vermoedens dat Penfluridol een anti-kankerwerking heeft. Na onderzoek door Van der Pluijm onder muizen blijkt dit inderdaad zo te zijn. “Tumoren werden aanzienlijk kleiner en er ontstonden ook minder uitzaaiingen. Een bestaand en relatief goedkoop middel tegen schizofrenie kan dus mogelijk worden ingezet voor de behandeling van blaaskanker”, luidt de conclusie.

Blaasspoeling met Penfluridol

Uit nader onderzoek moet blijken of mensen met oppervlakkige blaaskanker, waarbij de overlevingskans al 90 procent is, behandeld kan worden met een blaasspoeling met het antipsychoticum Penfluridol. Dit kan interessant zijn, omdat de huidige behandelingen belastend en zwaar zijn en zorgen voor hoge medische kosten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky