Antes vraagt op Blue Monday extra aandacht voor podcast met Splinter Chabot

Iedere derde maandag van januari is het Blue Monday. Dertien jaar geleden is het concept bedacht door de Britse psycholoog Cliff Carnall. Ieder jaar krijgen mensen tips voor een minder deprimerende dag, maar ook vragen organisaties aandacht voor depressies. Zo ook Antes. De ggz-organisatie is onlangs de podcast ‘Te gek werk’ gestart met presentator Splinter Chabot. In de zesdelige serie duikt Chabot in de wereld van de ggz-professional. De eerste aflevering met verpleegkundige Bienvenida is al te luisteren op Spotify. Dit meldt Parnassia Groep. 

Antes, onderdeel van de Parnassia Groep, wil met de podcast ‘Te gek werk’ inzicht bieden in hoe de ggz werkt. Tegelijkertijd biedt het ook de mogelijkheid om taboes rondom mentale problematiek te doorbreken. Er komen verschillende ggz-zorgverleners aan het woord: wie zijn ze, wat drijft hen en wat ervaren zij?

GGZ Crisismeldkamer Antes

Bienvenida van de ‘GGZ Crisismeldkamer’ van Antes vertelt de eerste podcast met Chabot alles over de  crisisdienst. Antes in Rotterdam krijgt ieder jaar  15.000 crisismeldingen, bijvoorbeeld van huisartsen en politieagenten, maar ook van bezorgde buurmannen of -vrouwen die ’s nachts een ggz-client horen schreeuwen. Soms belt een client van Antes zelf naar de crisismeldkamer, omdat hij  of zij sombere gevoelens heeft. Bienvenida en haar collega’s krijgen deze mensen als eerste aan de lijn. Elke melding is zorgelijk, maar er is niet altijd crisishulp nodig, vertelt Bienvenida aan Chabot. Als verpleegkundige ervaart zij soms enorme druk, dus het is enorm belangrijk dat zij zelf overeind blijft staan én het juiste advies kan geven aan de melder.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky