Behahandeling psychose gedetineerden lost oorzaak agressief gedrag niet op

Gedetineerden zijn soms agressief vanwege opgelegde beperkingen, onvrede over begeleiders of simpelweg vanwege verveling. In gevangenissen is agressie door gedetineerden met een ernstige psychiatrische aandoening een probleem, maar ggz-behandelingen lossen de oorzaak van het gedrag niet op, zegt klinisch psycholoog Janneke van Beek van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dit meldt de VU.

Van Beek onderzocht de karakteristieken van gedetineerden met psychiatrische aandoeningen en de relatie met de symptomen van agressief gedrag én de redenen hiervoor. Uit haar onderzoek blijkt dat de redenen voor agressie vaak niet gezien worden, omdat ernstige psychotische symptomen de bovenhand voeren. Het is natuurlijk belangrijk om de ziekte te behandelen, maar de oorzaak van de agressie blijft in stand.

Onderliggende frustraties aanpakken

Daarom pleit Van Beek voor de aanpak van frustraties onder gedetineerden. Hiervoor zouden therapeutische interventies kunnen werken, maar is het soms ook aan te raden om aanpassingen te doen in de beperkingen, bejegening door begeleiders en activiteiten die verveling kunnen voorkomen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky