Mensen die suïcidaal zijn hebben baat bij aangepaste EMDR

Mensen die suïcidaal zijn kunnen last hebben van veel en ernstige schrikbeelden. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) blijkt dat een korte aanvullende behandeling met aangepaste EMDR deze schrikbeelden kan helpen afnemen en de suïcidale gedachten verminderen. Dit meldt VU.

Mensen die suïcidaal zijn hebben vaak last van ernstige schrikbeelden, ook wel intrusies genoemd, die zij uiteraard ervaren als belastend en opdringerig. Uit promotieonderzoek van Jaël van Bentum van de VU blijkt dat traumatische gebeurtenissen in iemands jeugd belangrijke voorspellers kunnen zij bij intrusies en deze ook nog eens kunnen versterken. Een tweede ontdekking was dat mensen met autisme een verhoogde kans hebben op zelfdodingsgedachten.

Meetinstrument

Haar onderzoek toont ook aan dat een korte behandeling met aangepaste EMDR deze beelden kan helpen verminderen. Van Bentum benadrukt het belang van aandacht voor schrikbeelden. Een deelnemer vertelde haar dat ze na EMDR geen kwellende beelden meer zag en de ruimte had voor positieve gedachten. Om te achterhalen of mensen last hebben van deze beelden heeft Van Bentum een meetinstrument ontwikkeld: Suicidal Intrusions Attributes Scale. Dit instrument meet de ernst van de schrikbeelden en is volgens de promovenda van groot belang om meer inzicht te krijgen in hoogrisicogroepen, zoals mensen met autisme.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky