Kwetsbare jongeren gebruiken vaker designerdrug 'poes' ofwel 3-MMC

Het aantal kwetsbare gebruikers van lachgas is afgenomen, maar tegelijkertijd is er een zorgwekkende toename van het aantal kwetsbare jongeren dat 3-MMC gebruikt. Een designerdrug in poedervorm dat hetzelfde effect heeft als een combinatie van xtc en cocaïne. Ondanks dat de drug onder de Opiumwet valt, grijpen veel jongeren hiernaar. Dit meldt NOS. 

Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam in opdracht van Verslavingskunde Nederland blijkt dat kwetsbare jongeren vaker naar 3-MMC, ofwel 'poes' of 'miauw', grijpen én er meer van gebruiken per keer. Deze jongeren hebben soms geen vast thuisadres, veroorzaken overlast of hebben moeite met hun religieuze achtergrond. Zo’n 50 procent van de jongeren is nog geen 18 jaar.

Goedkoop alternatief

Ton Nabben, senior onderzoeker en expert in drugstrends, is niet verrast dat jongeren makkelijk 3-MMC gebruiken. Voor velen is het een goedkoper alternatief. Een gram cocaïne kost ongeveer 50 tot 60 euro, terwijl een gram designerdrugs in 2021 gemiddeld zo’n 20 euro kostte. Jongeren vinden 'miauw' ook fijn omdat het zorgt voor gevoelens van euforie. Een zakje van de drugs is ook gemakkelijk mee te nemen, terwijl een lachgastank nogal opvalt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky