Drugsgebruikers ervaren vaker slaapproblemen en mentale klachten

10 procent van de volwassenen in Nederland zegt in 2021/2022 weleens drugs te hebben gebruikt. Naast cannabis, doelen ze hierbij op cocaïne, xtc of amfetamine. Dit is een toename van 1 procent ten opzichte van 2017/2018. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat drugsgebruik vaak samengaat met gezondheidsklachten, zoals slaapproblemen en een slechte mentale gezondheid. Dit meldt CBS.

Cannabis is nog altijd de meest gebruikte drug. Ongeveer 700.000 mensen gebruikten dit, zonder ook andere drugs te gebruiken. 3 procent gebruikte naast cannabis ook andere drugs en 2 procent gebruikte enkel andere drugs dan cannabis. Dit gaat dan om xtc, cocaïne, heroïne, amfetamine, LSD, GHB, methadon of bijvoorbeeld 4-Fluoramfetamine. Lachgas is hierin niet meegenomen.

Vaakst slaapproblemen onder gebruikers van cannabis

35 procent van de volwassenen die drugs gebruikte ervaarde slaapproblemen tegenover 23 procent van de volwassenen die dat niet deed. Ongeveer 500.000 volwassen drugsgebruikers hebben last van slaapproblemen. Gebruikers van uitsluitend cannabis meldden met 40 procent het vaakst slaapproblemen. Het aantal mensen dat drugs gebruikte met slaapproblemen nam in 2021/2022 toe ten opzichte van 2017/2018.Toen had 30 procent er last van en afgelopen jaar was dat 35 procent. De toename was vooral zichtbaar onder cannabisgebruikers en gebruikers van cannabis in combinatie met andere drugs.

Mentale klachten onder drugsgebruikers

Ook ervaren drugsgebruikers vaker mentale gezondheidsklachten dan mensen die geen drugs gebruiken. Hier had 25 procent  van de drugsgebruikers in 2021/2022 last van, tegen 13 procent van de niet-drugsgebruikers. 29 procent zei last te hebben van angstige periodes (tegen 16 procent) en 22 procent had depressieve klachten (tegen 9 procent).

Volwassenen met mentale gezondheidsklachten zeggen andersom ook vaker drugs te gebruiken dan volwassenen zonder psychische problemen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky