Nederlandse jongeren minder eenzaam dan leeftijdsgenoten in andere landen

Nederlandse tieners praten makkelijker met hun ouders over zorgen en ervaren meer steun vanuit hun omgeving dan leeftijdsgenoten uit andere landen. Ook ervaren zij minder vaak eenzaamheid dan jongeren uit andere landen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau, aldus het SCP.

Ongeveer 280.000 scholieren uit 44 landen deden aan het HBSC-onderzoek (Health Behaviour in School-aged Children). Ten tijde van het onderzoek in 2021 en 2022 waren de deelnemende kinderen 11, 13 en 15 jaar oud en woonachtig in Europa, Centraal-Azië of Canada. Vooral Nederlandse tieners blijken het goed te hebben op het gebied van sociale relaties. Nederland hoort in de top vijf landen waar jongeren goed met hun ouders kunnen praten over zorgen. “Ook op het gebied van ervaren steun van vrienden en klasgenoten zijn er maar weinig landen die het beter doen dan Nederland”, zegt hoofdonderzoeker Gonneke Stevens. Nederland behoort ook in de top vijf landen waar jongeren zich het minst eenzaam voelen.

Slechtere mentale gezondheid meisjes in Nederland

Nederlandse jongeren scoren wel iets minder slecht op hun mentale gezondheid dan voorheen. De afgelopen jaren is dit iets verslechterd, met name bij meisjes. Deze ontwikkeling is lijn met trends in andere landen. Wel zien de onderzoekers in Nederland iets meer achteruitgang onder meisjes. Meer meisjes kampten met hoofdpijn en ongelukkige gevoelens.

“Het is opvallend en zorgwekkend dat meisjes internationaal en in Nederland tussen 2017/18 – 2021/22 over vrijwel de gehele linie een verslechterde positie hebben gekregen ten opzichte van voorgaande jaren en daarmee ook ten opzichte van jongens. Dus ondanks het feit dat de Nederlandse jeugd relatief gunstig scoort in vergelijking met leeftijdgenoten uit andere landen, blijft het ook in ons land belangrijk aandacht te houden voor het welzijn van vooral meisjes.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky