Jeugdzorg wachtlijst

UTRECHT - De Inspectie Jeugdzorg heeft vandaag een onderzoek gepubliceerd waarin de veiligheid van jongeren die wachten op een plaats in de jeugdzorg werd onderzocht. De inspectie komt naar aanleiding van het onderzoek onder andere met enkele aanbevelingen voor de verbetering van de veiligheid deze jongeren.

Vijf bureaus jeugdzorg en vijf instellingen voor jeugd en opvoedhulp, die naar verhouding een lange wachtlijst hebben, zijn onderzocht. De inspectie is van mening dat deze organisaties niet voldoende zicht hebben op de situatie van jongeren die zonder intensieve begeleiding van een instelling op vrijwillige basis wachten op zorg.

De organisaties werken echter goed samen en er is een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor deze groep jongeren, blijkt uit het onderzoek.

De inspectie vindt het van belang dat bij jongeren die op een wachtlijst worden geplaatst eerst een risico-inschatting plaatsvindt. Een dergelijke risicotaxatie heeft in de afgelopen jaren bewezen een waardevolle functie te vervullen.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten