Martin van Rijn (VWS)

DEN HAAG - Om overgewicht bij kinderen tegen te gaan en een gezonde leefstijl te bevorderen trekt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dit jaar 26 miljoen euro extra uit.

De staatssecretaris Martin van Rijn van VWS bepleitte gisteren op de Nationale Balans Top in Den Haag dat de handen ineen geslagen moeten worden in de strijd tegen overgewicht. Volgens hem ligt de sleutel tot meer gezondheid en een gezonder gewicht echter in de eerste plaats niet bij de overheid, maar bij de mensen zelf en bij partijen zoals werkgevers, gemeenten en sportverenigingen.

De extra middelen worden onder meer besteed aan een sportimpuls voor veilig en verantwoord sporten en bewegen en de zogeheten Gezonde School-aanpak. Ook gaat er geld naar het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), een methode om overgewicht in de wijk of een hele gemeente aan te pakken.

In de Gezonde School-aanpak ligt de focus op onder meer lesmateriaal, aandacht voor gezonde kantines en schoolpleinen met veel groen en alle ruimte om te bewegen. De staatssecretaris wijst er op dat in deze aanpak peuters en kleuters niet mogen ontbreken.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz