Normal_geld_munt

(Novum) - Drie regio's in Zuid-Holland met in totaal 42 gemeenten zijn bezorgd over de toekomst van de jeugdzorg. Wethouders van de gemeenten slaan alarm in NRC Handelsblad. Het kabinet wil in totaal vier procent bezuinigen op jeugdzorg, maar de gemeenten vrezen voor een bezuiniging van meer dan tien procent.

Jeugdzorg valt vanaf 2015 onder de verantwoordelijkheid van gemeenten, die voor 31 oktober kenbaar moeten maken hoe de overdracht wordt aangepakt. De gemeenten eisen duidelijkheid van het kabinet en dreigen anders hun plannen niet in te dienen.

Uit cijfers van het kabinet blijkt dat de gemeenten uit de regio Holland Rijnland in 2015 in totaal 102 miljoen euro krijgen, terwijl de gemeenten uit de regio dit jaar nog 118 miljoen euro ontvangen. "Als deze extra bezuinigingen er echt komen, kan ik niet langer garant staan voor goede jeugdzorg", zegt wethouder Michel du Chatinier (ChristenUnie) van Alphen aan de Rijn in de krant.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten met de gemeenten om de tafel te willen. "We proberen snel te achterhalen waar de verschillen door worden veroorzaakt", laat een woordvoerder weten in een verklaring. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kon niet meteen reageren op het bericht.