Logo_kinderombudsman

Rapportages van organisaties op het gebied van de jeugdzorg zijn vaak onder de maat. Dat concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert in een dinsdag aan de Tweede Kamer aangeboden onderzoek. Op grond van die soms onjuiste rapporten beslist de kinderrechter om kinderen uit huis te plaatsen of onder toezicht te stellen, zo meldt de NOS.

Dullaert stelt dat feiten en meningen in de rapporten soms door elkaar lopen, hoor en wederhoor niet altijd wordt toegepast en dat beweringen niet altijd onderbouwd worden. Dat brengt de kinderombudsman tot de conclusie dat de informatie in de rapporten onvolledig of onvoldoende onderbouwd kan zijn. Wel erkent hij dat Bureau Jeugdzorg, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de Raad voor de Kinderbescherming over het algemeen professioneel en deskundig te werk gaan.

Vice-voorzitter Jan Dirk Sprokkereef van Jeugdzorg Nederland reageerde in het programma EenVandaag op het onderzoek van Dullaert. Hij erkent dat zijn bureau op de genoemde punten fouten maakt en belooft beterschap.

Rechters moeten aan de hand van de rapportages beslissen of een kind uit huis wordt geplaatst of onder toezicht van een gezinsvoogd komt. Jaarlijks worden in Nederland 3500 kinderen uit huis geplaatst en 10.000 onder toezicht gesteld.

© Nationale Zorggids