Normal_275_ja-nee-orgaandonatie

Donorcampagnes die zich specifiek richten op 18-jarigen blijken succesvol. Uit het jaarverslag van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) blijkt dat eind vorig jaar 37,5 procent van de 18-jarigen zich heeft laten registreren als orgaandonor. Dat meldt Nu.nl.

Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2011, toen nog geen 33 procent van jonge volwassenen aangaf of zij donor willen zijn. Volgens een woordvoerster van de NTS is het stijgende aantal aanmeldingen het gevolg van een brief, die wordt rondgestuurd aan mensen die net achttien zijn geworden. In de brief wordt aan de jongeren verzocht een keuze te maken voor of tegen het donorschap. Ongeveer één op de tien jongeren meldt uit eigen beweging of zij het donorschap zien zitten. De rest wacht de brief af en reageert dan.

'We hopen dat dat door de aandacht komt. Ook op scholen wordt veel met het onderwerp gedaan, vanaf dat kinderen een jaar of tien zijn zelfs. Daardoor hopen we dat ze echt een keuze kunnen maken. Maar het is een kwestie van lange adem; de stijging gaat geleidelijk', aldus de woordvoerster.

De brief wordt overigens ook verstuurd naar mensen die zich recent in Nederland hebben gevestigd. Bij deze doelgroep is de respons op de brief veel minder groot; slecht 7,2 procent voldoet aan het verzoek om zich te registreren.

© Nationale Zorggids