Normal_anti

Wanneer kinderen in hun jeugd meer dan zeven keer antibiotica voorgeschreven krijgen, worden ze later zwaarder dan kinderen bij wie dat niet zo is. Dat blijkt uit een studie van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health, meldt NU.nl.

De onderzoekers analyseerden medische gegevens van 164.000 kinderen uit de Amerikaanse staat Pennsylvania. Uit de analyse bleek dat kinderen die meer dan zeven keer antibiotica kregen voorgeschreven gemiddeld anderhalf kilo zwaarder waren dan leeftijdsgenoten die niet zoveel medicijnen moesten slikken.

“Het wordt steeds duidelijker dat er een verband is tussen het slikken van antibiotica en het toenemen van gewicht”, zegt onderzoeker Brian Schwartz. Volgens de wetenschappers komt dit vermoedelijk doordat voedsel anders in het lichaam wordt opgenomen. De pillen schakelen bepaalde bacteriën uit die het voedsel in het lichaam verwerken.

Het aantal netto calorieën neemt daardoor toe. “Het is logisch dat deze extra gewichtstoename zich ook na het achttiende jaar voortzet”, aldus Schwartz.

© Nationale Zorggids