Normal_jeugdzorg

Welzijnsorganisatie Stimenz spreekt steeds vaker met Apeldoornse jongeren die op straat rondzwerven. Afgelopen jaar kwamen er 16 jongeren meer in contact met hulpverleners dan in 2016. In totaal sprak de organisatie met 126 jongeren, waarvan 90 procent onderdak nodig had. Waarschijnlijk leven ongeveer driehonderd Apeldoornse jongeren grotendeels op straat. Dat meldt de Stentor. 

 

Het is daarmee niet zo dat al deze jongeren dakloos zijn. Maar ze hebben vaak geen vaste plek om de nacht door te brengen. Terwijl dat hetgeen is waar ze naar op zoek zijn. Uiteindelijk wil iedereen huisje, boompje, beestje”, zegt jongerenwerker Marco Betman. 

Stijn Nijhof, tevens werkzaam bij Stimenz, denkt dat steeds meer jongeren door de straten zwerven vanwege de toename van het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). En de kostendelersregeling maakt dat andere jongeren niet bij iemand met een bijstandsuitkering kunnen verblijven omdat diegene dan gekort wordt op zijn uitkering. Het kan dus voorkomen dat jongeren die eerder thuis woonden hun ouderlijk huis hebben verlaten omdat ouders door hen minder inkomen krijgen.

Er zijn niet veel rondzwervende amv’s te vinden in Apeldoorn, maar de jongerenwerkers zien wel daar problemen uit voortkomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids