In dit verpleeghuis voor mensen met ziekte van Huntington wordt gewoon gerookt

In verpleeghuis Heemhof in Apeldoorn voor mensen met de ziekte van Huntington, mogen bewoners gewoon nog roken. Omdat patiënten met deze ziekte ongecontroleerde bewegingen maken en soms hun sigaret niet meer kunnen vasthouden, gebruikt het gespecialiseerde verpleeghuis katheterslangen om een rookslang te maken. Verzorgende Inge staat er helemaal achter. Haar bewoners komen toch binnen een paar jaar te overlijden, dus waarom hen hun genot verbieden? Dit meldt Omroep Gelderland. 

Huntington kenmerkt zich door de ongecontroleerde bewegingen die mensen maken, maar ook worden praten en slikken moeilijker naarmate de ziekte vordert. Veel patiënten ervaren ook mentale achteruitgang. Het enige verpleeghuis in Gelderland voor mensen met de ziekte van Huntington is Heemhof. Er wonen ouderen, maar ook twintigers en dertigers. Huntington is een erfelijke ziekte, waardoor het verpleeghuis ook regelmatig meerdere mensen uit een familie verzorgt.

Hele gezinnen

“Je kent hier hele gezinnen. En bij alle families waar kinderen op visite komen, denken wij: als zij het maar niet hebben. Of we zien juist iets, waardoor wij denken: die zal het ook wel hebben”, vertelt verzorgende Inge.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky