Normal_fiets1

De fiets van de achtjarige Teun met spierziekte Duchenne is gestolen. Hij reed rond op een fietsje met motor, maar die is afgelopen weekend ontvreemd bij een hockeyclub in Maarssen. Kinderen met de ziekte van Duchenne maken niet genoeg eiwitten aan, waardoor spieren niet de kans krijgen om te herstellen na inspanning. Jongens ervaren vaak vroegtijdig uitval van de benen en belanden zodoende in hun tienerjaren in een rolstoel. Dat meldt RTL Nieuws.

Teun heeft zijn fiets nodig om het gevoel te hebben erbij te horen en om zelfstandig naar school te rijden. “Die dieven hebben géén idee wat ze Teun aandoen. Zo onnadenkend. Voor hen is het ‘gewoon’ een fiets, maar zonder die fiets is Teun halverwege de rit naar school al moe”, zegt zijn moeder.

Zij schreef hierover een bericht op Facebook dat inmiddels tienduizenden keren is gedeeld. Er is zelfs een crowdfunding-actie geopperd. Maar eigenlijk wil moeder Floor de dieven bereiken, in de hoop dat ze de fiets weer terugbrengen. Ze is blij dat de ziekte van Duchenne even weer de aandacht krijgt die het nodig heeft. Er heerst namelijk nog veel onwetendheid en er is nog steeds geen middel dat de ziekte geneest. Inmiddels is de levensverwachting wel gestegen. Waar jongens (en soms meiden) eerder nog 15 werden, kunnen ze nu 30 jaar worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids