Werkstraffen geëist tegen mishandelende moeder en stiefvader

Een 43-jarige moeder en 49-jarige stiefvader hebben 4,5 jaar lang stelselmatig hun kinderen mishandeld. Pas toen hun 14-jarige dochter bij haar oma aan de bel trok, kwam een einde aan de mishandeling. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een werkstraf van 100 uur tegen de moeder, met een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Tegen de vader is ook een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een werkstraf van 200 uur geëist. Dit meldt het OM.

Nadat de 14-jarige dochter haar oma inschakelt, die vervolgens de politie belt, komt een strafrechtelijk onderzoek van de grond. De politie hoort alle kinderen, maar gaat ook het gesprek aan met familie, de school, hulpverleners, wijkagent en buurtbewoners. Conclusie: de oudste twee kinderen zijn fysiek mishandeld. Zo zou de moeder hebben geknepen, geschopt en over de grond aan de haren hebben getrokken. Soms heeft ze zoveel pijn dat ze niet meer kan lopen.

Benadeling lichamelijke en geestelijke gezondheid

Forensisch onderzoek toont ook letsel aan, als gevolg van de mishandeling door de moeder en stiefvader. Er zijn foto’s van kinderen met een gezwollen lip, bloedneus en dikke tong. Bij alle vier de kinderen was er sprake van opzettelijke benadeling van de lichamelijke en mentale gezondheid. Kinderen werden namelijk ook psychisch mishandeld. Ze werden uitgescholden en denigrerend toegesproken. De moeder zou tegen een van haar kinderen hebben gezegd dat ze wilde dat zij nooit was geboren.

Dreigement stiefvader

De kinderen waren ook getuige van huiselijk geweld, kregen te weinig te eten en er waren geen goede bedden in huis. Een van de kinderen heeft ooit een melding gedaan, waarna haar stiefvader begon met dreigen: “Als er nog één keer gemeld wordt, dan krijgen jullie echt problemen. En dan kan je maar beter wensen dat de politie jullie voor altijd meeneemt.”

Beide ouders weigeren verantwoording te nemen. De dochters krijgen van alles de schuld. Volgens de officier van justitie is dit de wereld op zijn kop.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky