Wachtlijst jeugddetentie: 36 jeugdcriminelen wachten op plaatsing gevangenis

Op dit moment wachten 36 jeugdcriminelen al 3 tot 5 jaar op de uitvoering van hun celstraf. De meeste van hen hebben een straf van minder dan een maand opgelegd gekregen vanwege diefstal of heling. Demissionair minister Franc Weerwind wil van de rechter weten wat er met deze straffen moet gebeuren. Door een stapeling van factoren hebben zij hun gevangenistijd nog niet uitgezeten. Dit meldt Rijksoverheid.

Weerwind vindt het niet uit te leggen dat sommige jeugdcriminelen al bijna 5 jaar wachten op een straf die nu “als een zwaard van Damokles boven hun hoofd hangt”. Hij wil van de rechter horen of het alsnog uitvoeren van deze straffen nog enig doel dient. Daarmee wil de demissionair minister deze 36 jongeren duidelijkheid bieden. “En die duidelijkheid kan ook zijn: je moet alsnog je straf uitzitten.” Alle zaken worden opnieuw voorgelegd aan de rechter. Zes gaan over omzetting van de straf en in dertig gevallen vraagt Weerwind voor een advies over de wenselijkheid van het alsnog uitvoeren, verminderen, veranderen of kwijtschelden van de straf.

Situatie delinquent 

De rechter neemt in zijn beoordeling mee hoe het met de delinquent gaat, vergeleken met de omstandigheden ten tijde van de veroordeling. Mogelijk wordt advies gevraagd bij de Raad voor de Kinderbescherming of reclassering. In sommige gevallen zal de rechter het slachtofferbelang meewegen. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky