Mentale gezondheid jongeren laat na coronapandemie nog geen herstel zien

Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD’en en het RIVM blijkt dat steeds minder jongeren tussen 12 en 16 jaar positief zijn over hun gezondheid en ze meer ongezond gedrag vertonen, zoals vapen en overmatig gebruik van social media. Hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog steeds geen herstel zien, meldt het RIVM. 

Sinds 2015 neemt de ervaren gezondheid van jongeren al af. Toen gaf 88 procent van de jongeren nog aan een (zeer) goede gezondheid te hebben. In 2023 daalde dit naar 80 procent. Ook voelen jongeren zich minder gelukkig. Het RIVM en de GGD’en hadden vorig jaar een verbetering hierin verwacht, maar dat is niet het geval. Ze ervaren meer stress dan voor de pandemie en ook het aantal jongeren dat op school of online wordt gepest is gestegen van 11 procent in 2019 naar 18 procent in 2023.

Veel meer vapende jongeren

In de laatste vier jaar is het aantal vapende jongeren verviervoudigd. Ook roken ze vaker sigaretten of shag en is het problematisch gebruik van social media toegenomen van 8 procent in 2019 naar 13 procent in 2023. Zij hebben last van slaaptekort en een gebrek aan aandacht voor hun huiswerk.

Lees ook: Giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en veel te veel nicotine in vapes

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky