Normal_vader_dochter_lachen

Ouders vanaf 32 jaar zijn beter in het leggen en onderhouden van sociale contacten dan jongere ouders. Daarmee hebben ze een rijker sociaal leven. Socioloog Jesper Rözer van de Universiteit Utrecht onderzocht hoe belangrijke levenswendingen, bijvoorbeeld het krijgen van een kind, het sociale leven beïnvloeden. Dit meldt de Volkskrant. 

Bij de analyse van 7.821 ouders keek Rözer naar de samenstelling van de sociale kring van de ouders in combinatie met de leeftijd waarop ze hun eerste kind kregen. Hierbij keek de socioloog ook naar de langetermijneffecten. Daaruit bleek dat veranderingen in het sociale netwerk onder andere afhankelijk zijn van wanneer gezinsuitbreiding plaatsvindt. “Moeders die voor hun 24e een kind krijgen, lopen met name contact met de buren mis. Bij hun mannelijke tegenhangers verwatert het contact vooral met vrienden”, zegt Rözer. Volgens hem compenseren de jonge ouders dit door in de eerste twee jaar meer contact te zoeken met familie. Voor de jonge moeder en vader samen geldt dat de negatieve langetermijneffecten in stand blijven.

De socioloog verklaart de negatieve sociale verandering doordat jongere ouders wellicht de aansluiting met andere - vaak oudere - ouders missen. Lector aan de Universiteit Leiden Carolien Gravesteijn, niet betrokken bij het onderzoek, voegt hieraan toe dat jonge ouders vaak ook minder voorbereid zijn op het ouderschap en zich veelal bezighouden met hun loopbaan. Ze vindt het jammer dat er in het onderzoek niet is gekeken naar het onderlinge contact tussen de vader en moeder. Volgens haar is die relatie cruciaal. “Uit ons eigen onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jonge vaders vooral steun zoeken bij de moeder”, aldus Gravesteijn. Daardoor komt de relatie soms onder druk te staan. Ook zijn de online contacten niet in het onderzoek zijn meegenomen, terwijl jonge moeders vaak steun via het internet zoeken. 

©Nationale Zorggids