Onvoldoende voorlichting voor ouders die veilig willen samenslapen

Ouders die willen weten hoe ze veilig kunnen samenslapen met hun baby, vinden daarover bijna geen informatie. Uit veiligheidsoverwegingen wordt co-sleeping namelijk afgeraden in Nederland. Ouders weten wat de gevaren zijn, maar hoe haal je die weg als je toch wil bed-sharen? Samenslapen heeft volgens onderzoek namelijk ook voordelen, zoals minder stress bij de baby, een beter slaapritme en het bevordert borstvoeding. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Samenslapen wordt afgeraden omdat het risico bestaat dat vooral baby’s jonger dan 4 maanden komen te overlijden door wiegendood. Toch zijn er genoeg ouders die wél samenslapen, omdat zij dat een fijne ervaring vinden en voldoende op de hoogte zijn van veilige bed-sharing, maar ouders die door ernstig slaapgebrek uit wanhoop gaan samenslapen weten vaak niet de juiste informatie te vinden.

Wiegendood

Als samenslapen niet goed gebeurt, loopt de baby het risico op oververhitting door het dekbed. Ook kan een slapende ouder op het kindje terechtkomen of bestaat het risico dat de baby tussen een matras en de muur bekneld raakt. De jeugdgezondheidszorg raadt samenslapen onder de 4 maanden daarom af, terwijl dit van oudsher eigenlijk heel normaal is. Ook de wetenschap is verdeeld over de gevaren van samen slapen. Maar waar blijft de betrouwbare informatie voor ouders die dat veilig willen doen?

Hoe kun je volgens het VK wél veilig samen slapen? 

Doordat hier geen voorlichting over bestaat, lopen ouders juist het risico op ‘verkeerd’ bed-sharen. 90 procent van de wiegendoodgevallen is volgens de Britse UNIFEC te voorkomen als ouders genoeg veiligheidsmaatregelen nemen. In het Verenigd Koninkrijk raden ze samen slapen ook niet af, maar geven ze juist voorlichting over hoe ouders dat veilig kunnen doen. Bijvoorbeeld op een hard en plat matras, door het kind op zijn rug te leggen en het bed leeg te halen. Dus er zouden geen dekens of kussens dicht bij de baby mogen liggen. Huisdieren mogen niet op bed blijven terwijl de baby er ligt. Ook zijn er co-sleepers die ouders kunnen kopen of huren, waardoor het kindje niet direct bij hen in bed ligt maar wel binnen handbereik. Het VK raadt samenslapen wel af als ouders roken, drinken of bepaalde drugs gebruiken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: 
Perla Michiels-Perla Fotografie