Normal_rss_entry-107849

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) zal ook de komende jaren gesubsidieerd worden door de overheid. Dat staat in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet, dat dinsdag is gepresenteerd.

De NIP-test is een bloedonderzoek waarmee bepaalde aangeboren aandoeningen, zoals het syndroom van Down, kunnen worden opgespoord tijdens de zwangerschap. De test komt dus niet in het basispakket, maar de huidige subsidie van de overheid blijft wel gehandhaafd. Hetzelfde geldt voor de eigen bijdrage aan de test, die 175 euro bedraagt.

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid pleitte er voor de zomer al voor om de Embryowet op deze manier uit te breiden. Het nieuwe kabinet wil de mogelijkheden uitbreiden om bij IVF-behandelingen het geslacht van de baby te kiezen. Momenteel is dit alleen mogelijk als er een aandoening in het spel is die of alleen bij jongens, of bij meisjes voorkomt. In de toekomst moet dit ook mogelijk worden bij aandoeningen die bij zowel jongens als meisjes voorkomen, maar niet in gelijke mate. Het gaat om de aandoening LHON en een bepaalde vorm van erfelijke borstkanker. Ook wordt er meer geld beschikbaar gesteld voor stamcelonderzoek, gericht op het voorkomen van ernstige erfelijke aandoeningen.

Door: ANP