Normal_zwanger1

Samantha Nooijen kreeg vorig jaar via de sms van haar baas te horen dat haar contract niet zou worden verlengd. De reden hiervoor: haar zwangerschap en het feit dat ze 17 weken uit de roulatie zou zijn. Nooijen spande een rechtszaak aan en de rechter oordeelde deze week dat haar oude werkgever haar nooit had mogen ontslaan. Ze krijgt daarom een vergoeding van 3.000 euro. Dat meldt RTL Nieuws. 

Sinds Nooijen vorig jaar thuis kwam te zitten, heeft ze veel gesolliciteerd. Ondanks enkele geïnteresseerde reacties, haakten potentiële werkgevers af nadat ze hoorden dat ze zwanger was. “Eén keer vertelde ik niet dat ik zwanger was en werd ik uitgenodigd op gesprek. Maar omdat ik al in mijn derde trimester zat, viel het nogal op en werd ik ook daar niet aangenomen.”. Hoewel ze inmiddels bevallen is, lijkt het erop dat werkgevers liever ook niet kiezen voor een vrouw met een jong kind.

Vrouwen met een flexcontract lopen een grote kans gediscrimineerd te worden omdat ze zwanger zijn of net moeder. Dat geldt voor vrouwen met een tijdelijk contract of uitzendkrachten, meldt het College voor de Rechten van de Mens. Het college analyseerde de ruim 800 meldingen die binnenkwamen op een meldpunt dat het voorjaar van 2017 opende. 

In de ongeveer zes weken dat het meldpunt in de lucht was, kwamen er 855 meldingen waarbij de indiener vermoedde dat er sprake was van zwangerschapsdiscriminatie. Bijna alle meldingen gingen erover dat een arbeidsrelatie werd beëindigd door zwangerschap of een hieruit veroorzaakte ziekte of aandoening. Meer dan de helft waren tijdelijke contracten en ruim 150 gingen over uitzend- of detacheringswerk. De uitzendbranche moet betere informatie krijgen over haar verantwoordelijkheden, concludeert het college.

Door: Redactie Nationale Zorggids