Normal_portretfoto-dekker

De regering gaat onderzoek doen naar binnenlandse adopties die hebben plaatsgevonden tussen 1956 en 1984. Dat schrijft minister Dekker van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Vera Bergkamp vraagt al langere tijd naar zo’n onderzoek. Veel vrouwen die hun kind afstonden voor adoptie, zogeheten afstandsmoeders, waren ongehuwd zwanger en werden onder druk gezet door de maatschappij en instanties om hun kind af te staan. Dit meldt NOS.

Eerder werd al in een onderzoek van de Radboud Universiteit bevonden dat afstandsvrouwen in die periode inderdaad onder druk zijn gezet om afstand te doen van hun kind. De denkwijze in die tijd was dat ongehuwde vrouwen hun kind niet zelf konden opvoeden. De onderzoekers spraken met de afstandsmoeders, maar Dekker wil nu ook geadopteerde kinderen betrekken bij het onderzoek. “Ik zal in ieder geval een landelijke oproep doen uitgaan”, zo laat de minister weten.

Enorme impact

“Als in die tijd een vrouw ongehuwd zwanger raakte, werd er eigenlijk gezegd: ‘het is beter als je je kind afstaat”, aldus Dekker. “Dat heeft natuurlijk een enorme impact.” Will van Sebille, die zelf afstand nam van haar kind, herkent die impact voor moeders. Ze hoopt dat het onderzoek “erkenning biedt voor het feit dat veel jonge vrouwen iets hebben moeten ondergaan wat voor hen een trauma heeft opgeleverd”.

Conferentie

Minister Dekker heeft het afgelopen jaar meerdere malen gepraat met belangenorganisaties van geadopteerde kinderen en afstandsmoeders. Ook wordt er deze zomer een conferentie georganiseerd met belangengroepen en Stichting Fiom, waar vrouwen advies kunnen krijgen over ongewenste zwangerschap.

Door: Redactie Nationale Zorggids