Rotterdam en Utrecht gaan loden leidingen vervangen

Ook Utrecht en Rotterdam gaan, in navolging van Amsterdam, gemeentelijke gebouwen zoals kinderdagverblijven en scholen controleren op de aanwezigheid van loden waterleidingen. Voor baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen kan water drinken uit loden leidingen schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit meldt NOS.

De gemeente Utrecht richt zich eerst op basisscholen en kinderdagverblijven die voor 1960 zijn gebouwd. Deze worden onderzocht op de aanwezigheid van loden leidingen. Mocht het nodig zijn dan komt de gemeente in actie. Het is niet duidelijk of daarna andere gemeentelijke gebouwen gecontroleerd gaan worden. Rotterdam gaat sowieso alle gemeentelijke panden controleren op loden waterleidingen.

Risico’s van lood groter dan gedacht

Gebouwen die vóór 1960 zijn gebouwd en daarna niet of nauwelijks zijn gerenoveerd, kunnen loden waterleidingen bevatten. Uit onderzoek van het RIVM en de Gezondheidsraad bleek vorig jaar dat de risico’s van lood in drinkwater groter zijn dan eerder gedacht. Vooral baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen lopen risico als zij water drinken uit loden leidingen. Te veel lood kan leiden tot verstoring van de ontwikkeling van de hersenen.

Amsterdam loopt voorop

In Amsterdam hebben panden van voor 1960 allemaal vorig jaar een brief van de gemeente gekregen, waarin werd aangekondigd dat alle leidingen in deze gebouwen onderzocht en eventueel de komende maanden vervangen worden. Tot nu toe werd er alleen bij de Theo Thijssenschool en drie kinderdagverblijven lood in de waterleidingen gevonden. De gemeente raadt scholen in oude panen aan om voor de zekerheid water te drinken uit flessen in plaats van uit de kraan. Zo heeft de Amsterdamse Oecumenische Scholengroep (AMOS) voor hun acht basisscholen grote voorraden aan flessen drinkwater ingeslagen.

Door: Nationale Zorggids