Normal_zwanger__zwangerschap

Laura van Engelen-Weekers was 35 weken zwanger toen ze besmet raakte met het coronavirus. Bang voor de baby in haar buik was ze op dat moment niet. “Je kon corona niet overdragen aan een ongeboren kind, zei iedereen tegen me.” Toch bleek kort na de geboorte dat haar dochter Emmy besmet was. Vijf weken lag ze op de intensive care voor baby’s. Vier weken was het spannend of Emmy het zou redden. Laura deelt haar verhaal.

“Toen de artsen foto’s gingen maken, wisten ze niet wat ze zagen”, vertelt de jonge moeder. “Emmy’s longen leken precies op volwassen coronalongen. Dat beeld kenden ze helemaal niet van een pasgeboren baby.” De artsen hadden nauw contact met collega’s in binnen- en buitenland.

Behandelen als volwassene

Uiteindelijk besloten de artsen Emmy te behandelen als volwassene. Dat bleek een goede keuze. Inmiddels is Emmy weer thuis en ademt ze zelfstandig. Wel wordt ze goed in de gaten gehouden. Dat zal de komende acht of tien jaar niet veranderen. “Ik hoop dat mijn verhaal zwangere vrouwen kan overtuigen zich te laten vaccineren”, zegt Laura. “Ik weet dat mijn verhaal uitzonderlijk is. Maar zelf was ik graag van tevoren gewaarschuwd.”

Meer weten? Lees het hele verhaal van Laura en haar dochter Emmy.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs