Normal_justice-g52a2319ee_1280

De inspecteur van de Belastingdienst heeft volgens de Rechtbank Den Haag terecht gehandeld toen hij de aftrek specifieke zorgkosten van een vrouw weigerde. Zij gaf 3.882 euro op voor kosten van een behandeling bij de spermabank van Medisch Centrum Kinderwens. Dit meldt TaxLive.

Om haar gelijk te halen, tekende vrouw bezwaar aan. Het oordeel van de rechtbank is echter dat ondanks dat er inderdaad farmaceutische hulpmiddelen zijn voorgeschreven door een arts, er niet aannemelijk is gemaakt dat deze middelen alleen worden gebruikt vanwege ziekte of aandoening. Een van de vereisten voor aftrek van zorgkosten is dat het medische gebruik vanwege ziekte of invaliditeit nodig is. Dat heeft de vrouw in het geval van de behandeling bij de spermabank niet aannemelijk kunnen maken.

Medische indicatie

Ze heeft namelijk geen medische aandoening. De fertiliteitsbehandeling heeft ze ondergaan omdat ze geen partner had om een kinderwens mee te delen. De vrouw beriep zich op ongelijke behandeling, maar daar is volgens de rechtbank ook geen sprake van. Haar situatie is namelijk niet te vergelijken met de situatie van een stel dat vanwege medische redenen een vruchtbaarheidsbehandelingmoet ondergaan. Ook haar beroep ook het vertrouwensbeginsel is afgewezen.

Lees ook: welke zorgkosten mag je aftrekken?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky