Normal_pexels-los-muertos-crew-8460030__1_

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht zegt dat nieuwe ontwikkelingen op het gebied van immuuntherapie de overlevingskans van baby’s met agressieve leukemie sterk verbeterd. Deze conclusie trekt het kinderoncologisch centrum op basis van een nieuwe publicatie in het New England Journal of Medicine. Hiermee wordt het geneesmiddel blinatumomab standaard wereldwijd. Dit meldt RTL Nieuws.

In het onderzoek werd acute lymfatische leukemie (ALL) behandeld, waarbij deze leukemiecellen een bepaalde fout in het DNA hebben. De overlevingskans voor deze baby’s is heel klein, waarbij zwaardere chemotherapie vaak niet werkt. Binnen twee jaar wordt de helft van de baby’s weer ziek, of was een deel al overleden.

Na de immuuntherapie was 93 procent nog in leven na twee jaar. Zonder het geneesmiddel blinatumobab was dit 66 procent. Deze behandeling wordt al gebruikt bij sommige volwassenen en oudere kinderen met ALL.

Het onderzoek

In het onderzoek werden dertig kinderen behandeld met binaltumomab in combinatie met chemotherapie. De resultaten van het tweejarige onderzoek werden vergeleken met 214 kinderen die alleen met chemotherapie waren behandeld.

Terwijl achttien procent van de behandelde baby’s in dit onderzoek binnen twee jaar weer kanker kreeg of overleed, is dit een sterke verbetering volgens het Prinses Máxima Centrum.

Grote stappen

"Dit was een kleine studie, maar met een duidelijk genoeg resultaat dat alle baby's met deze vorm van leukemie nu immunotherapie krijgen als onderdeel van de standaardbehandeling", reageert kinderoncoloog en klinisch farmacoloog Inge van der Sluis, die het onderzoek leidde.

"In een grotere studie met meer kinderen willen we het effect van blinatumomab bevestigen. Ook willen we bekijken of baby's baat hebben bij twee kuren blinatumomab en vermindering van chemotherapie, om zo de kwaliteit van leven nog verder te verbeteren."

Door: Nationale Zorggids