Week 42: DIY lipfillers, rijke ouderen & verkiezingsprogramma geboortezorg

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het verkiezingsprogramma geboortezorg, ontstaan autisme, DIY lipfillers en rijke ouderen extra belasten in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Zorginspectie kreeg meerdere meldingen over schutter Rotterdam

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft eerder dit jaar enkele meldingen gekregen over Fouad L., die toen geneeskunde studeerde in Rotterdam. L. wordt ervan verdacht dat hij eind vorige maand zijn buurvrouw van 39 en buurmeisje van 14 en een 43-jarige docent van ziekenhuis Erasmus MC heeft doodgeschoten.

Dinsdag: Verkiezingsprogramma’s 2023: dit gaat er gebeuren met de geboortezorg

Nog geen drie jaar na de laatste verkiezingen, staan op 22 november 2023 de Tweede Kamerverkiezingen op het programma. De afgelopen jaren stonden in het teken van de coronacrisis, cao-onderhandelingen voor zorgpersoneel en de stijgende zorgkosten. Dit jaar staan de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen natuurlijk weer in het teken van die stijgende uitgaven, maar er is ook veel aandacht voor de zorg aan zwangeren en baby’s. In dit artikel vind je de standpunten van de politieke partijen op het gebied van zwangerschap, ouderschap en relevante thema’s hieromheen.

Woensdag: Ontdekking naar ontstaan autisme opent deuren voor nieuwe behandelingen

Hersenontsteking bij kinderen kan leiden tot autisme of schizofrenie. Door ontstekingen krijgen sommige neuronen niet de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in de hersenen, blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. De hoop is dat er dankzij deze nieuwe bevinding op een dag behandelingen beschikbaar zijn voor neurologische ontwikkelingsstoornissen.

Donderdag: DIY lipfillers, zelfdiagnose of mondtape verstandig? Nee, zeggen experts

Op TikTok en Instagram gaan er tal van hypes en lifehacks rond die het leven van mensen zogenaamd beter moeten maken. Zo vullen TikTokkers hun lippen zelf met hyaluronzuur, roepen influencers dat mensen zich niet moeten insmeren met zonnebrandcrème en geen zonnebril nodig hebben, en dat natuurlijke anticonceptie dé oplossing is. Maar is het wel zo wijs om naar al deze adviezen te luisteren? Experts vinden van niet.

Vrijdag: Rijke ouderen meer laten betalen voor zorg: ja of nee?

GroenLinks-PvdA heeft laten weten in het verkiezingsprogramma dat zij vermogenden zwaarder willen belasten om de zorg betaalbaar te houden. De rekening valt voornamelijk op het matje bij de ouderen. Want, zo meldt Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA-Kamerlid), het vermogen is in Nederland vooral geconcentreerd bij de ouderen. Moeten rijke ouderen meer betalen?

Door: Nationale Zorggids