Ontdekking naar ontstaan autisme opent deuren voor nieuwe behandelingen

Hersenontsteking bij kinderen kan leiden tot autisme of schizofrenie. Door ontstekingen krijgen sommige neuronen niet de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in de hersenen, blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. De hoop is dat er dankzij nieuwe bevinding op een dag behandelingen beschikbaar zijn voor neurologische ontwikkelingsstoornissen. Dit meldt GGZnieuws.nl. 

Dat ontstekingen de ontwikkeling van kwetsbare hersencellen aantasten en dat dit neurologische ontwikkelingsstoornissen kan voorzaken, is voor het eerst ontdekt door de onderzoekers van de University of Maryland School of Medicine. Deze ontstekingen zorgen er eigenlijk voor dat specifieke neuronen in het hersengebied cerebellum zich niet kunnen ontwikkelen tot volwassen neuronen. In het cerebellum worden de motorische controle en hogere cognitieve functies aangestuurd. Twee zeldzame typen neuronen blijken het meest kwetsbaar voor hersenontsteking: de Golgi- en Purkinje-neuronen.

Kritieke functies

“Hoewel ze zeldzaam zijn, hebben deze neuronen kritieke functies. Tijdens de ontwikkeling vormen de purkinjecellen de verbinding tussen het cerebellum en andere regio’s in het brein die betrokken zijn bij cognitie en emotionele controle. De golgi-cellen coördineren da neer de communicatie tussen de verschillende cellen van het cerebellum”, legt onderzoeker Seth Ament uit.

De bevinding kan aanleiding zijn voor het ontwikkelen van diverse neurologische ontwikkelingsstoornissen die ontstaan bij kinderen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky