Normal_mom-and-baby-2022-11-11-06-29-06-utc

Het baren van een kind is een grote gebeurtenis voor elke vrouw die een kinderwens heeft. Een bevalling heeft een groot impact op het lichaam en is zowel een fysieke als mentale uitputting. Het is een ervaring die vrouwen wereldwijd met elkaar verbindt. Maar met zoveel verschillende landen en culturele verschillen, is het niet verassend dat vrouwen in verschillende landen er anders mee omgaan. In China bestaat de traditie ‘postpartum confinement’ ofwel postpartum opsluiting, om het lichaam van de nieuwe moeder opnieuw te laten aansterken.

Nederland is één van de weinige landen die professionele kraamzorg biedt. De specialistische zorg wordt zelfs vergoed in het basispakket. Kersverse ouders hebben namelijk recht op minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg dat verdeeld wordt over acht dagen. Hierin wordt er van alles uitgelegd over de baby en de verzorging, wordt het herstel gecontroleerd van de vrouw en de gezondheid van het kind bijgehouden. 
 
Voor Nederlandse vrouwen is deze zorg vanzelfsprekend, maar veel internationals zijn vaak terughoudend bij het gebruik. In hun thuisland zijn ze natuurlijk opgegroeid met hun eigen gebruiken en hebben ze een andere kijk op de beleving. Zo ook in China, waarbij men aan confinement doet.
 
Confinement kan getraceerd worden tot het jaar 960, toen men geloofde dat vrouwen die net bevallen waren extra vatbaar zouden zijn voor ziektes, doordat ze al haar krachten had verbruikt tijdens de bevalling. Met extra hulp en traditionele gebruiken moet het lichaam weer aansterken. 
 
Bij het traditionele gebruik van confinement of 坐月子 (zuo yue zi), wat letterlijk vertaald wordt naar ‘zitten van de maand’, blijft een vrouw voor een bepaalde periode thuis na de bevalling. Deze periode varieert van dertig dagen tot zelfs honderd dagen.

Yin en yang

Het gebruik is gebaseerd op de balans van yin en yang-energie in je lichaam. Na een bevalling wordt je lichaam namelijk overheerst door het koude yin. Om dit weer in balans te brengen moet er zoveel mogelijk warmte weer terug in je lichaam om je Xue (bloedenergie) en Qi (levensenergie) weer te balanceren. 
Het aansterken van het lichaam wordt op verschillende manieren gedaan. Zo moet het lichaam zoveel mogelijk rusten, waarbij je de gehele maand niet naar buiten gaat en zoveel mogelijk in bed blijft liggen. Zelfs eten wordt zoveel mogelijk in bed gedaan. 
 
Door constant in bed te liggen word je lichaam warm gehouden, een essentieel onderdeel in het terugkrijgen van je ‘energie’. Zo mag je de eerste vier weken eigenlijk niet douchen. Wel mag het lichaam afgenomen worden met een natte handdoek of spons, en mag het haar alleen gewassen worden met gemberwater. Voor de moderne Chinese vrouw gaat dit toch iets te ver. Zij stappen dan af en toe onder de douche, maar is het belangrijk om achteraf zo snel mogelijk droog en warm te worden.

Geen koud of rauw voedsel

Ook het eten wordt aangepast tijdens de periode. Zo is het eten van koud en ‘rauw’ voedsel een no-go, en zijn voedzame soepen en stoofpotten om het lichaam van binnenuit op te warmen en te herstellen. Het geven van borstvoeding is daarnaast ook een aanslag op je lichaam en is het dus belangrijk om veel calcium- en proteïne houdende producten te eten, zoals tofu, spinazie, eieren en vis. 

Beng Kung

Maar het is vanzelfsprekend dat het lichaam het fysiek ook zwaar te verduren heeft gehad. In Nederland gebruiken we daarom het sluitlaken of de sluitband als ondersteuning bij het herstel van je buik. Tijdens de zwangerschap worden je rechte buikspieren namelijk flink opgerekt. Daarnaast helpt het middel ook bij het verminderen van bekkenklachten.
 
Bij confinement wordt er gebruik gemaakt van het Maleisische Beng Kung, ofwel buikbinding. Hierbij wordt een lange zachte katoenen lap om de buik gewikkeld, zodat de zwelling van je buik vermindert en de bekkenbodem ondersteunt. Maar het binden heeft ook een psychologische werking en kan emotionele steun bieden. Na negen maanden dragen van je kind in je lichaam, kan je lichaam ‘leeg’ voelen na een bevalling. 

Extra zorg

Tegenwoordig kunnen vrouwen terecht in klinieken waar er constante zorg is. Ook hebben deze vrouwen de optie om een ‘confinement nanny’ in te huren. Een confinement nanny, of pui yuet in het Kantonees, is een verzorgster die tijdens deze periode bij je in huis woont of elke dag langs komt om voor je te zorgen. Echter kunnen de kosten hiervoor aardig oplopen.
 
Om je lichaam wat meer rust te gunnen kun je extra hulp vragen van je omgeving. Naast je partner, kunnen familieleden, buurvrouwen en vriendinnen misschien een keer in huis helpen, of een keer voor je koken. Eventueel kun je ook een schoonmaker inhuren om de druk te verlichten.
 
Confinement kan voor mensen als te bedrukkend gezien. Zelfs in de Chinese cultuur is het zeldzaam dat een vrouw het gebruik tot in de puntjes opvolgt, zoals het niet douchen of het in constant in bed liggen. Toch zijn er elementen die zij en ook Nederlandse vrouwen kunnen toepassen na de bevalling om ervoor te zorgen dat je lichaam de ruimte krijgt om te helen. Het wordt gelukkig steeds vanzelfsprekender om een moment van rust te nemen en vooral na zo’n grote gebeurtenis is dit van belang. 
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch