Mensenrechtencollege: zwangerschapsdiscriminatie bij WIJeindhoven

Door het contract van een zwangere vrouw niet te verlengen, heeft WIJeindhoven zich schuldig gemaakt aan zwangerschapsdiscriminatie. Het College voor de Rechten van de Mens concludeert dat de stichting verboden onderscheid maakte op basis van geslacht en haar discriminatieklacht onzorgvuldig heeft behandeld. Ze werkte er als generalist. Dit meldt RTL Nieuws. 

De oud-werkneemster stapte in oktober naar het mensenrechtencollege, ook nadat WIJeindhoven dit wilde voorkomen door haar opnieuw de baan en een schadevergoeding aan te bieden. Zij wees dit aanbod af om een uitspraak van het College af te dwingen en andere vrouwen te helpen die te maken krijgen metzwangerschapsdiscriminatie.

Te veel verzuimd

Na twee keer een jaarcontract was haar een vast dienstverband beloofd. Na een zwangerschapsverlof in september 2022 en een onverwachte tweede zwangerschap erna, waardoor ze aansluitend ouderschapsverlof moest opnemen, stuurde haar werkgever haar naar huis. Haar tijdelijke contract was verlopen. Dit kreeg ze al op haar tweede werkdag na haar verlof te horen. “Er werd gezegd dat ik te veel verzuimd had door mijn afwezigheid tijdens de zwangerschap. De teamleider zou daardoor geen goed oordeel over me kunnen geven.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky