Ziekenhuis in Delft moet onterecht ontslagen manager 3 ton betalen

Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft moet een ontslagen manager duurzaam ondernemen en innovatie een geldbedrag van 300.000 euro uitkeren. Dit heeft de rechtbank besloten. Ze zou na 28 jaar dienstverband onverwachts en onterecht ontslagen zijn, meldt RTL Nieuws.

In 1995 begon de vrouw als verpleegkundige in opleiding. 28 jaar later had ze de functie manager duurzaam ondernemen en innovatie. Haar contract werd begin 2023 plots beëindigd omdat het ziekenhuis niet blij zou zijn met haar werk. Ze zou niet genoeg vooruitgang hebben geboekt met het programmaplan duurzaamheid, waar zij in de zomer van 2022 opdracht voor had gekregen. Het plan had eind 2023 gereed moeten zijn, maar er was enkel een conceptversie van de grond gekomen.

Zonder waarschuwing ontslagen

Ook vond het Reinier de Graaf Gasthuis dat de vrouw niet genoeg zichtbaar was als manager en te weinig met anderen samenwerkte. Haar netwerkactiviteiten buiten de ziekenhuisdeuren zouden het programmaplan vertragen. Omdat de vrouw zonder enige waarschuwing is ontslagen, vindt de rechtbank dat het ziekenhuis ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. In haar 27-jarig dienstverband als duurzaamheidsmanager is ze nooit op enig disfunctioneren aangesproken. Ook kreeg ze geen ruimte om te verbeteren en is er geen poging gedaan om haar elders te plaatsen. Het Reinier de Graaf Gasthuis is haar een reguliere ontslagvergoeding van 60.000 euro verschuldigd en moet haar ook nog eens 115.00 euro betalen voor inkomensschade.

Tel daar de doorbetaling van haar salaris bij op gedurende het conflict (83.000 euro) en de proceskosten voor het ziekenhuis en de teller komt te staan op 3 ton.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky